Artikler

Forstå, hvad dine produkter fortæller dig

Indholdsdeklarationen står tit med små bogstaver bag på tandpastaen, shampooen og ansigtscremen, og den kan godt være svær at tyde. Men du kan faktisk finde ud af en hel del ved at kigge på indholdsdeklarationen, og det kan især være hjælpsomt, hvis du har allergi.

Indholdsdeklaration Allergimærkning
Foto: Astma-Allergi Danmark

Samme navne i alle EU-lande

Ingredienserne skal skrives med deres INCI-navn. INCI står for "International Nomenclature of Cosmetic Ingredients". INCI-navnet er et særligt navn, der gives til hvert eneste stof, der må bruges i kosmetiske produkter. Dermed hedder et stof det samme i alle EU-lande. Det gør det nemmere for dig at se, hvad der er i de produkter, du køber i andre EU-lande, når du er på ferie eller køber noget på nettet.

For svært at tyde? Gå efter allergimærkede produkter

Har du en usædvanlig allergi, eller er der af andre årsager specifikke ingredienser, du gerne vil undgå, så er indholdsdeklarationen god at kigge på. For mange kan det dog være nemmere blot at gå efter produkter med Astma-Allergi Danmarks allergimærkning, Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic. Så har eksperter allerede gennemgået alle ingredienser og deres koncentrationer og oprindelse for dig og sørget for, at produktet har minimal risiko for at være allergifremkaldende. Læs mere om vores allergimærkning her.

For parfume gælder specielle regler

Når det gælder parfume, er der særlige regler. Hvis et produkt indeholder parfume, skal det skrives med ordene "parfum", "aroma" og altså ikke med navnet på præcis det parfumestof, der er i. Du ved altså ikke, hvad der er i, kun at det er parfume. Men der findes 26 parfumestoffer, som skal skrives med deres eget navn, fordi mange har allergi over for netop disse parfumestoffer. Derfor skal det være nemt at se, om de er i, så man kan undgå dem, hvis man er allergisk.

Rækkefølgen er vigtig

Ingredienserne i indholdsdeklarationen skal stå i en bestemt rækkefølge. Øverst skriver man den ingrediens, der er mest af i produktet, så den med næstmest og så fremdeles. Det, der står sidst, er de ingredienser, der er mindst af i produktet. Hvis der er mindre end en procent i, kan stofferne skrives i tilfældig rækkefølge til sidst på listen. Det er tit her, du finder konserveringsmidler eller parfume, for dem behøver man ikke at bruge så meget af. Du kan altså bruge indholdsdeklarationen til at finde ud af, hvad der er mest og mindst af. Men den fortæller ikke noget om, præcis hvor meget der er af de forskellige ingredienser i dit produkt. Husk, at selv om et produkt kun indeholder lidt af en ingrediens, og den derfor står sidst, kan det fortsat være nok til, at du ikke kan tåle det.

Indholdsdeklaration hjælp

Fakta om indholdsdeklarationer

Alle kosmetiske produkter skal have en indholdsdeklaration. Det er de produkter, vi bruger til for eksempel personlig pleje, eksempelvis shampoo, tandpasta og ansigtscreme, men også deodorant, hårvoks og hvad vi i øvrigt ellers benytter os af. Indholdsdeklarationen er en liste over alle de stoffer, der er i produktet, også kaldet ingredienser. Den er særligt hjælpsom for dig, der er allergisk over for et eller flere indholdsstoffer. Ofte vil du have fået en liste efter lappetest hos lægen, hvor du kan du læse, hvilke ingredienser du reagerer på og dermed bør undgå.

Hvor finder jeg indholdsdeklarationen?

Selve indholdsdeklarationen kan du, som regel, finde på produktets emballage. Men nogle gange kan det være svært at få skrevet den på produktet, fordi beholderen er meget lille – for eksempel en læbepomade. Så skal der i stedet sættes et mærke med en bog og en hånd på produktet, og oplysningerne skal kunne findes enten på emballagen, bag på stregkoden, på en indlægsseddel eller i umiddelbar nærhed af produktet. Hvis du vælger produkter med Astma-Allergi Danmarks allergimærkning er der krav om, at indholdsdeklarationen altid skal kunne findes på selve produktet. På den måde har du den altid ved hånden.

Støt vores arbejde

Vi er en del af Astma-Allergi Danmark