Naturlige ingredienser er ikke altid allergivenlige
Ser du efter produkter med naturlige ingredienser, når du køber cremer, shampoo og makeup? Mange forbinder naturlige ingredienser som aloe vera, kamilleekstrakt og mandelolie med sundhed og allergivenlighed. Men langt hen ad vejen bunder den opfattelse i en misforståelse. Flere naturlige ingredienser er nemlig ikke allergivenlige, men du kan bruge Astma-Allergi Danmarks Allergimærke, hvis du vil kombinere det naturlige med det allergivenlige.
Publiceret 23.11 2022
Ca. 4 min. læsning
Del artikel
Vi vil så gerne gøre det bedste for os selv og planeten, og blandt andet derfor går mange efter produkter med naturlige ingredienser, når de skal købe hudpleje og kosmetik. Tendensen ses også i Astma-Allergi Danmarks allergimærkning, som stadig flere virksomheder kontakter for at få allergimærket produkter, der indeholder naturlige ingredienser. Antagelsen om, at produkter med naturlige ingredienser er allergivenlige, er imidlertid ikke altid rigtig. Lad os prøve at kigge med i laboratoriet, så vi kan blive klogere på naturlige ingredienser.
Hvad er naturligt?
Naturlige mineraler, animalske produkter, planteekstrakter og olier håndteres som naturlige ingredienser i Astma-Allergi Danmarks Allergimærkning. Det, der kendetegner de naturlige ingredienser, er, at de er komplekse blandinger af kemiske stoffer – man kunne kalde det en suppe bestående af mange forskellige ingredienser. Mange naturlige ingredienser indeholder kemiske stoffer, som også kan fremstilles syntetisk i et laboratorie, og der er ingen forskel på de to, forklarer chefen for Astma-Allergi Danmarks allergimærkning, Rikke Bille:
– Det naturlige stof og det syntetiske stof er identiske. Det betyder, at din krop ikke kan se forskel, når den bliver udsat for det kemiske stof. Og har du allergi over for stoffet, vil du få en reaktion, uanset om det er naturligt eller fremstillet i et laboratorium. Den komplekse blandings, altså suppens, sammensætning kan variere, blandt andet afhængigt af hvor ingrediensen kommer fra, og hvornår den er høstet. Fordi naturlige ingredienser er en suppe af både kendte og ukendte stoffer, ligger der et stort arbejde i at vurdere dem.
– Både Allergimærkningen og producenterne kommer rigtigt på arbejde, når vi skal mærke produkter med naturlige ingredienser. For vi kræver, at kendte allergifremkaldende stoffer er fjernet, pointerer Rikke Bille og uddyber: – Derudover begrænser vi mængden af den naturlige ingrediens, afhængigt af hvor godt vi kender den. En ingrediens, der har været brugt længe, uden at der er mange, der har reageret på den, tillader vi i en større mængde. Hvis det er en helt ny ingrediens, der ikke er stort kendskab til, sætter vi grænsen lavere.
"Mange forbinder økologi med noget godt, når der er tale om fødevarer. Den tanke overfører mange måske til kosmetik og plejeprodukter. Men når det handler om de produkter, som vi kommer på huden, er økologi ikke lig med allergivenlighed."
– Rikke Bille, chef for Astma-Allergi Danmarks allergimærkning.
Ikke alle naturlige ingredienser er bandlyst
Fordi produkter, der indeholder naturlige ingredienser, kan udgøre en allergisk risiko, har Allergimærkningen brugt de sidste fire år på at lære nye ingredienser at kende. Man ville undersøge, om naturlige ingredienser og allergivenlighed kan gå hånd i hånd – og det kan de heldigvis et godt stykke ad vejen. Flere end 100 naturlige ingredienser er nemlig sluppet gennem Allergimærkningens nåleøje.
– Mange naturlige ingredienser udgør ikke en allergirisiko. Derudover er der en række ingredienser, som i første omgang er problematiske, men som kan bearbejdes, så de allergifremkaldende parfumer og andre stoffer bliver fjernet. Det gælder for eksempel ekstraktet fra planten aloe vera, forklarer Rikke Bille.
Ingrediensen aloe vera indeholder allergifremkaldende stoffer kaldet anthraquinoner. Stofferne kan heldigvis fjernes, uden at aloe veraen mister sin fugtgivende funktion. Derfor kan produkter mærket med Asthma Allergy Nordic og Den Blå Krans godt indeholde aloe vera, så længe der er dokumentation for, at de allergifremkaldende anthraquinoner er fjernet.
Hvorfor naturlig parfume stadig er parfume
Med deres solgule farve og friske smag virker citroner umiddelbart ganske ufarlige. Men citroner kan give allergi, fordi de indeholder parfumestoffet limonene. Parfumestoffet findes både naturligt i citroner og kan fremstilles syntetisk i et laboratorium. De to parfumer er kemisk set helt ens og er derfor også lige allergifremkaldende. Den eneste forskel er, at den syntetiske limonene altid er kemisk ren. Den naturlige limonene svømmer nemlig rundt i en suppe af andre kemiske stoffer fra citronen, som også kan være allergifremkaldende.
Tænk kritisk, når du handler
Der er sådan set ikke noget galt med naturlige ingredienser. Problemet opstår, når der ukritisk sættes lighedstegn mellem dét, at noget er naturligt og allergivenligt.
– Mange forbinder økologi med noget godt, når der er tale om fødevarer. Den tanke overfører mange måske til kosmetik og plejeprodukter. Men når det handler om de produkter, som vi kommer på huden, er økologi ikke lig med allergivenlighed, forklarer Rikke Bille. Som forbruger kan du i god tro nemt komme til at lægge et naturligt produkt i kurven, som indeholder allergifremkaldende stoffer. Netop den misforståelse kæmper foreningen bag Allergimærkningen, Astma-Allergi Danmark, stadig for at komme til livs:
– Vores mål er at give alle de bedste forudsætninger for at vælge allergivenligt. Derfor skal vi selvfølgelig være med til at sikre, at der findes produkter med naturlige ingredienser, som er allergivenlige, siger Rikke Bille.