Artikler

Naturlige ingredienser er ikke altid allergivenlige

Ser du efter produkter med naturlige ingredienser, når du køber cremer, shampoo og makeup? Mange forbinder naturlige ingredienser som aloe vera, kamilleekstrakt og mandelolie med sundhed og allergivenlighed. Men langt hen ad vejen bunder den opfattelse i en misforståelse. Flere naturlige ingredienser er nemlig ikke allergivenlige, men du kan bruge Astma-Allergi Danmarks Allergimærke, hvis du vil kombinere det naturlige med det allergivenlige.

Publiceret 23-11 2022

Ca. 4 min. læsning

Del artikel

Aloe vera naturlige ingredienser allergi

Vi vil så gerne gøre det bedste for os selv og planeten, og blandt andet derfor går mange efter produkter med naturlige ingredienser, når de skal købe hudpleje og kosmetik. Tendensen ses også i Astma-Allergi Danmarks allergimærkning, som stadig flere virksomheder kontakter for at få allergimærket produkter, der indeholder naturlige ingredienser. Antagelsen om, at produkter med naturli­ge ingredienser er allergivenlige, er imid­lertid ikke altid rigtig. Lad os prøve at kigge med i laboratoriet, så vi kan blive klogere på naturlige ingredienser.

Hvad er naturligt?

Naturlige mineraler, animalske pro­dukter, planteekstrakter og olier håndteres som naturlige ingredienser i Astma-Allergi Danmarks Allergimærkning. Det, der kendetegner de naturlige ingredienser, er, at de er kom­plekse blandinger af kemiske stoffer – man kunne kalde det en suppe bestående af mange forskellige ingredienser. Mange naturlige ingredienser indeholder kemi­ske stoffer, som også kan fremstilles syn­tetisk i et laboratorie, og der er ingen forskel på de to, forklarer chefen for Astma-Allergi Danmarks allergimærkning, Rikke Bille:

– Det naturlige stof og det syntetiske stof er identiske. Det betyder, at din krop ikke kan se forskel, når den bliver udsat for det kemi­ske stof. Og har du allergi over for stoffet, vil du få en reaktion, uanset om det er naturligt eller fremstillet i et laboratorium. Den komplekse blandings, altså sup­pens, sammensætning kan variere, blandt andet afhængigt af hvor ingredien­sen kommer fra, og hvornår den er høstet. Fordi naturlige ingredienser er en sup­pe af både kendte og ukendte stoffer, lig­ger der et stort arbejde i at vurdere dem.

limonene allergi parfume naturlig

– Både Allergimærkningen og producen­terne kommer rigtigt på arbejde, når vi skal mærke produkter med naturlige in­gredienser. For vi kræver, at kendte allergifremkaldende stoffer er fjernet, pointerer Rikke Bille og uddyber: – Derudover begrænser vi mængden af den naturlige ingrediens, afhængigt af hvor godt vi kender den. En ingrediens, der har været brugt længe, uden at der er mange, der har reageret på den, tillader vi i en større mængde. Hvis det er en helt ny ingrediens, der ikke er stort kendskab til, sætter vi grænsen lavere.

"Mange forbinder økologi med noget godt, når der er tale om fødevarer. Den tanke overfører mange måske til kosmetik og plejeprodukter. Men når det handler om de produkter, som vi kommer på huden, er økologi ikke lig med allergivenlighed."

– Rikke Bille, chef for Astma-Allergi Danmarks allergimærkning.

Ikke alle naturlige ingredienser er bandlyst

Fordi produkter, der indeholder naturlige ingredienser, kan udgøre en allergisk risiko, har Allergimærkningen brugt de sidste fire år på at lære nye in­gredienser at kende. Man ville undersø­ge, om naturlige ingredienser og allergi­venlighed kan gå hånd i hånd – og det kan de heldigvis et godt stykke ad vejen. Flere end 100 naturlige ingredienser er nemlig sluppet gennem Allergimærknin­gens nåleøje.

– Mange naturlige ingredienser udgør ikke en allergirisiko. Derudover er der en række ingredienser, som i første omgang er problematiske, men som kan bearbej­des, så de allergifremkaldende parfumer og andre stoffer bliver fjernet. Det gælder for eksempel ekstraktet fra planten aloe vera, forklarer Rikke Bille.

Ingrediensen aloe vera indeholder al­lergifremkaldende stoffer kaldet anthra­quinoner. Stofferne kan heldigvis fjernes, uden at aloe veraen mister sin fugtgiven­de funktion. Derfor kan produkter mær­ket med Asthma Allergy Nordic og Den Blå Krans godt indeholde aloe vera, så længe der er dokumentation for, at de al­lergifremkaldende anthraquinoner er fjernet.

Hvorfor naturlig parfume stadig er parfume

Med deres solgule farve og friske smag virker citroner umiddelbart ganske ufarlige. Men citroner kan give allergi, fordi de indeholder parfumestoffet limonene. Parfumestoffet findes både naturligt i citroner og kan fremstilles syntetisk i et laboratorium. De to parfumer er kemisk set helt ens og er derfor også lige allergifremkaldende. Den eneste forskel er, at den syntetiske limonene altid er kemisk ren. Den naturlige limonene svømmer nemlig rundt i en suppe af andre kemiske stoffer fra citronen, som også kan være allergifremkaldende.

Tænk kritisk, når du handler

Der er sådan set ikke noget galt med na­turlige ingredienser. Problemet opstår, når der ukritisk sættes lighedstegn mel­lem dét, at noget er naturligt og allergi­venligt.

– Mange forbinder økologi med noget godt, når der er tale om fødevarer. Den tanke overfører mange måske til kosmetik og plejeprodukter. Men når det handler om de produkter, som vi kommer på huden, er økologi ikke lig med allergivenlighed, forklarer Rikke Bille. Som forbruger kan du i god tro nemt komme til at lægge et naturligt produkt i kurven, som indeholder allergifremkal­dende stoffer. Netop den misforståelse kæmper foreningen bag Allergimærknin­gen, Astma-Allergi Danmark, stadig for at komme til livs:

– Vores mål er at give alle de bedste forudsætninger for at vælge allergiven­ligt. Derfor skal vi selvfølgelig være med til at sikre, at der findes produkter med naturlige ingredienser, som er allergiven­lige, siger Rikke Bille.