Artikler

Vi maler byen hvid – med allergivenlig maling

Meget maling indeholder det stærkt allergifremkaldende konserveringsmiddel MI. Heldigvis har Allergimærkningen nu mærket hele 14 typer allergivenlig hvid maling, som er fri for MI, og det er et skridt på vejen mod en palet fuld af allergivenlig maling.

Publiceret 20-04 2023

Ca. 4 min. læsning

Del artikel

MI maling allergi
Foto: Shutterstock

Tilbage i 2012 skrev vi her i AstmaAllergi-bladet om, hvordan stoffet med det mundrette navn methylisothiazolinone var skyld i en voldsom stigning i allergiske tilfælde. Konserveringsmidlet, der i folkemunde kaldes for MI, har gennem tiden været tilsat i alt lige fra cremer og makeup til vådservietter for at undgå bakterie- og svampevækst. Heldigvis blev det i 2017 gjort forbudt at anvende MI i kosmetiske produkter, der bliver på huden.

Udviklingen er desværre ikke fulgt med, når det kommer til brugen af MI i maling. Rigtig meget af den maling, der bruges i dag, indeholder nemlig stadig MI. Foreningens allergimærkning Asthma-Allergy Nordic og Den Blå Krans arbejder derfor med stor omhu for at mærke flere typer MI-fri maling Det har givet pote, og udvalget er nu helt oppe på 14 forskellige typer maling.

42 dage

Så mange dage kan MI frigives fra malingen til luften. Det viser forsøg fra Videncenter for Allergi

– Kilde: Videncenter for Allergi

En potentielt voldsom og livslang allergi

Afdampning af MI fra maling kan gøre luften så tætpakket med MI-molekyler, at de lægger sig på huden, hvor de kan give luftbåren kontaktallergi. Som hvis du smurte huden med en creme, du ikke tåler. Kontaktallergi over for MI er livslang og udvikler sig oftest som en cocktaileffekt af de mange forskellige steder, man kommer i kontakt med konserveringsmidlet. Reaktioner på MI-molekyler kan være meget voldsomme. I særlige slemme tilfælde, så har mennesker med MI-allergi været nødt til at flytte fra deres lejlighed for en periode, fordi den har været malet med MI-holdig maling.

Kampen for et allergivenligt alternativ

MI-allergi er en livslang kontaktallergi, og fire ud af 10 tilfælde skyldes udsættelse for maling, enten privat eller på arbejdspladsen. Det vurderer Videncenter for Allergi. Fordi MI i maling er så stor en allergirisiko, valgte Astma-Allergi Danmarks allergimærkning allerede i 2014 at opstille krav til allergimærket maling. Før 2014 fandtes der ingen maling, som levede op til kravene, men med hårdt arbejde fra både Allergimærkningen og en række producenter findes der nu maling, der bærer Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic.

Når Allergimærkningen laver kriterier for produkter som maling, er det med et håb om at skubbe til markedet og skabe et øget incitament til at lave allergivenlige produkter. I forhold til maling er det delvist lykkedes, men der er et stykke vej endnu til et stort udvalg af allergivenlig maling i alle regnbuens farver.

Ca. 360 mio. kr. pr år

Så mange penge vurderede COWI i 2017, at samfundet kan spare ved at forebygge 1.000 nye tilfælde af MI-allergi.

– Kilde: Videncenter for Allergi/COWI

50 nuancer af hvid

Indtil videre er det kun lykkedes at allergimærke forskellige typer af hvid maling. Hele 14 varianter til både træ og vægge er det blevet til, og der ligger et stort arbejde fra både Allergimærkningen og producenterne bag. Det kan nemlig være svært for producenterne at finde et allergivenligt alternativ, der konserverer lige så godt som MI. Endnu mere komplekst bliver det, hvis malingen tilsættes toner. Hver farve, der tilføjes, skal nemlig leve op til samme krav, der er til den hvide grundmaling. Derfor er det et stort skridt på vejen, at Allergimærkningen nu har mærket flere slags knækket hvid. Det giver dig som forbruger et større udvalg af allergimærket maling og forhåbentlig på sigt i mange farver.

Astma-Allergi Danmark arbejder også hårdt for mere myndighedsregulering af MI. Det er nemlig vigtigt, at det bliver mere trygt at bruge maling, selvom man har eller er disponeret for allergi. Samtidig fortsætter Allergimærkningen ufortrødent sit arbejde med at få flere producenter til at lave allergivenlig maling. Hvis vi kan sikre, at færre bliver overfølsomme over for MI, er der både øget livskvalitet i sigte og skattekroner at spare. Verden skal være i farver, men den skal også have plads til alle.